Legendárna automobilka Tatra mení majiteľa

16.03.2013 Celý región

Cheb 16. marca (TASR) - Legendárna česká automobilka Tatra zmení majiteľa. V dražbe ju získala za 176 miliónov korún (6,88 milióna eur) nedávno založená spoločnosť Truck Development, za ktorou stojí finančná skupina J&T. Hodnota podniku, ktorú poslala do exekúcie spoločnosť Composite Com, bola stanovená na 1,7 miliardy Kč, jej záväzky predstavovali 1,5 miliardy Kč. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

Vyvolávacia cena bola 175,1 milióna Kč a ostravská spoločnosť Truck Development bola v dražbe jediným záujemcom.

Člen predstavenstva spoločnosti Marek Galvas pripustil, že firma vznikla účelovo, a to práve pre dražbu kopřivnickej Tatry. "Chceme zachovať výrobu," vyhlásil Galvas.

Prostriedky na financovanie kúpy poskytla spoločnosti investičná skupina J&T. Noviny pripomínajú, že samotný Galvas v niektorých firmách spriaznených s J&T figuroval.

"J&T v rámci akvizície Tatry financuje klienta. Pán Galvas nie je priamo zamestnancom J&T," uviedol marketingový riaditeľ J&T Petr Málek bez ďalších podrobností.

Galvas potvrdil, že J&T stojí za ovládnutím Tatry, ale vraj nielen táto skupina.

Dražba sa konala v sídle chebského exekútorského úradu. Podnik Tatra poslal do exekúcie Okresný súd Nový Jičín vlani 13. decembra na návrh spoločnosti Composite Com. Dôvodom bol jej dlh, ktorý sa vyšplhal na 650 miliónov Kč.

Podľa exekútora dražba bola nevyhnutným krokom. Exekúcia sa nedotkla prevádzky a nemala vplyv na výrobu, ani na obchodných partnerov alebo zamestnancov Tatry.
 

Vyberte región